woensdag 30 juni 2010

Rozig


Zo, daar ben ik weer, terug van vakantie in Normandië, Frankrijk. Het was nogal een tuinvolle vakantie want ik zag er 17 in 7 dagen. Beetje veel, inderdaad, maar erg leuk en ik had er niet een willen missen.

Samen met een heel dierbare vriendin had ik bovenstaand vakwerk huisje gehuurd, is het geen dotje? Het stond in een kleine beschutte vallei
waar een kabbelend beekje doorheen stroomde en de paardjes tevreden gras stonden te snavelen. Idyllisch zou je het wel kunnen noemen, dus ga je gang.
 Het beekje
De paardjes

Het was er zo mooi en rustig dat je eigenlijk niet uit het huisje weg wilde, maar we deden het lekker toch want we wilden tuinen zien, een heleboel tuinen. En dat is gelukt.

We zijn naar de tuin van Monet geweest, naar chateau de Miserey, chateau Bosmelet, Abbaye St George de Bosscherville, Miromesnil, Canon, Bois de Moutiers en nog veel meer. De plant die je het meest aantreft in Frankrijk in juni is ....... de roos. Die kwamen we werkelijk overal tegen en dat vonden we helemaal niet erg.
Rozentuin bij abdij St George de Bosscherville
Rozen langs een muur in de tuin van Chateau Miserey waar de eigenaars rozenverzamelaars zijn.
Driemaal raden waar ik hier ben. Inderdaad, alweer bij Monet, dat verveelt nooit. Alhoewel .....
Errug hè, die beplanting? Monet zou er van omdraaien, om niet te zeggen rond tollen,  in zijn graf.  In de vijvertuin blijft ook niets meer over van de serene rust die deze tuin immer uitstraalde; het is een Disney pretpark in schetter kleuren aan het worden; het verschil met 15 jaar geleden is groot. Jammer.
Bois de Moutier, tuinbeplanting van Gertrude Jekyll en de foto hieronder van chateau de Miromesnil.
Rozen, rozen en
voor de verandering rozen en
ja hoor, weer rozen, pioenrozen, want die zag je ook overal en
een frambozen taartje, mjammie en tot besluit
nog een roosje, tismewat.

En mocht je nog steeds geen genoeg hebben van rozen dan hierbij een recept om zelf op zonne-energie een rozensiroop te maken.

 Vul een grote weckpot met geurige rozenblaadjes. Doe er een in stukken gesneden citroen of limoen bij. Vul de pot met koud water en zet het een aantal dagen in het zonnetje.
Daarna zeven en meten hoeveel vocht je hebt. Per liter vocht 400 gram suiker toevoegen. Vervolgens weer een aantal dagen in de zon zetten en daarna in flessen doen. Dit receptje heb ik van Trees
en zoals je ziet staat er naast de rozenpot een pot met aardbeien want je kan met deze methode ook een aardbei siroop maken. Heerlijk en milieu vriendelijk.
Tot besluit rosa Constance Spry die voor het eerst in mijn tuin bloeit en geurt. Mooi hè?

copyright 2010 Y.E.W. Heuzen

dinsdag 8 juni 2010

Vlierelierelier!

Mijn vlier bloeit als een tierelier. Bloemschermen als antiek kant lachen je tegemoet; wat is de bloesem van de vlier toch prachtig en ...... lekker!
Ja, er komt weer een receptje aan, meerdere zelfs. De vlier is een fantastische struik, want je kunt zowel de bloemschermen alsook de bessen eten. Nu is het tijd om van de bloemen te genieten met je ogen en je maag.
 Dus hup, op een drafje naar de dichtstbijzijnde vlier om een mandje vol bloesem te scoren, de mijne is al gevuld want ik ben een slimme meid en op de vlierbloesem tijd voorbereid.
Voordat je met de vlierbloesem aan het kokkerellen slaat, wel eerst even de bloemschermen controleren op spinnetjes, vliegjes e.d. Wassen mag je de schermen niet, want dan spoel je het gele stuifmeel weg en dat is nu juist datgene dat aan vlierbloesem gerechten zo'n lekkere smaak geeft. Gebruik uitsluitend bloemschermen waarvan alle bloemen goed zijn geopend (zie onderstaande foto).
 Wat zullen we nu weer eens maken? Vlierbloesem pannenkoeken?
Je maakt een pannenkoek beslag, een beetje dikker dan gewoonlijk, doopt de bloesem erin en dan mik je het geheel in een koekenpan.Doe er nog een beetje beslag bij zodat je een mooie pannenkoek krijgt.
Bak ze goudbruin,
strooi er poedersuiker over, want dat complimenteert de fijne smaak van de bloesem, en smullen maar.
Het beslag wordt lekker luchtig en nog lekkerderderder wanneer je er een scheutje Sambuca likeur door doet. De botanische naam van de vlier is Sambucus nigra, dus 3 keer raden waarvan die likeur gemaakt is.
Ook erg lekker is vlierbloesem cordial, een soort fruitsiroop.

- 15 bloemschermen
- 2 sinaasappels in dunne plakken
- 2 citroenen in dunne plakken
- 2 limoenen in dunne plakken
- 25 gram wijnsteenzuur (o.a. bij natuurvoedingwinkels te koop)
- 1 liter water
- 1 kilo suiker

Breng het water aan de kook, los de suiker er in op, laat even koken, voeg de bloemschermen toe, roer goed en laat opnieuw even koken.

Doe in een pan de sinaasappel, citroen en limoen plakken plus de wijnsteenzuur en giet de kokende siroop erover en roer goed door. Laat 24 uur staan. Scheef het mengsel en giet het in schone flessen.

Heerlijk op een warme zomerdag: laagje siroop in een glas en dan ijskoud water (met of zonder bubbels) erbij. Proost!

Zoals ik al eerder schreef; vlierbloesem is fantastisch, het enige dat je weggooit is
Inderdaad.

copyright 2010 Y.E.W. Heuzen

dinsdag 1 juni 2010

Paardebloem poffers

Na al dat feestelijke, ontzettend leuke maar drukke gedoe op de Malvern Flower Show in Engeland, is het nu eens tijd voor een lekker receptje. Met paardebloemen ja, een revolutionair concept. Zoals je ziet worden de paardebloempjes bewaakt door Tara; het kleine hondje dat bijna alles lust.
Dit zijn de ingrediënten: pannenkoekmix, melk, eitje, snufje zout, boter of olijfolie en uiteraard paardebloempjes. De laatste graag vers geplukt en met zo min mogelijk steel eraan want de steeltjes zijn bitter. Controleer de bloempjes of er geen beestjes op zitten of spinnenwebben of zo.
Maak het beslag volgende de gebruikaanwijzing op het pak. Doe boter of olijfolie in pan en verhit het.
 
  Neem een paardebloem en doop het in het beslag.
 Mik het bloempje in de pan en doe er nog een aantal bij tot de pan vol is.
 Bak ze bruin, keer ze en bak de andere kant goudbruin.

Flip ze op een bord, strooi er poedersuiker over
of besmeer royaal met zelf gemaakte rabarber jam met gember of
bestrooi rijkelijk met chocolade vlokken of wat je verder nog lekker vindt. In ieder geval, smul ze!

Hartige paardepoffers kunnen uiteraard ook, meng dan wat kruiden door het beslag en bestrooi de warme poffers met geraspte kaas.
En nu tot besluit, blazen we het paardebloempje uit. Pfffffffffffffffffffffffft!

copyright 2010 Y.E.W. Heuzen