woensdag 27 april 2011

99 luchtballonnen


Heb je ze ook gezien, al die luchtballonnen? Mooi he?
Zo mooi dat Nena er een liedje over heeft gemaakt. Ken je het nog?
En Yolanda van TuinTirades heeft van die luchtballonnen ook iets gemaakt. Nou ja, voordat ze in luchtballonnen veranderen dan.
En nu wil jij natuurlijk weten wat. Nou gewoon, paardenbloem marmelade. Verrassend lekker joh! Hier komt het receptje:


- 80 gram paardenbloemblaadjes
- 1 liter troebele appelsap, ongezoet
- 750 gram gelei suiker
- het sap van  2 citroenen

80 gram paardenbloemblaadjes is veel, heel veel paardenblommetjes plukken. Zorg ervoor dat ze onbesproeid zijn met uitlaatgassen, landbouwgif of honden urine. Knip met een schaar de bloemblaadjes eraf, dat is de makkelijkste manier om de blaadjes van de rest te scheiden.

Doe 60 gram bloemblaadjes in een pan met 1 liter appelsap. Breng aan de kook, draai het gas uit, dekseltje erop en laat het een nachtje trekken.

Zeef het mengsel de volgende dag en breng het sap aan de kook. Voeg de suiker toe, het sap van de citroenen en 20 gram bloemblaadjes. Laat het koken tot het gelei wordt. In brandschone glazen potjes gieten ( het is genoeg voor 2 potjes), dekseltjes erop, laten afkoelen en dan smullen maar.




Mocht je paardenblommige luchtballonnetjes tegenkomen een dezer dagen ach, Denk an mich und lass ihn fliegen! Want des te meer paardenbloem marmelade kunnen we maken. :-D

copyright 2011 Y.E.W. Heuzen

dinsdag 12 april 2011

Magische moestuin momenten

Het is zulk heerlijk weer de laatste tijd met dagen van 20 C of meer dus ik hoop dat jullie, net zoals ik, volop genieten van de tuin. Veel werk verricht in mijn moestuin de afgelopen tijd, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Kijk zelf maar.
Niet alleen mijn magische tapijtje is kleurig, mijn moestuin is dat ook. En waarom niet? Na zo'n lange grijze, kille winter, kan je wel wat kleur gebruiken. En niet alleen wij, ook de bijtjes en vlinders houden daarvan. Het is de laatste tijd een gezoem en gefladder van heb ik jou daar in mijn moestuin.
En een gewapper van handen. Tjonge, ik heb zoveel gezaaid dat ik daarmee makkelijk een gouden medaille zou kunnen verdienen als zaaien een Olympische sport was. Na 143 potjes zaaigoed, ben ik de tel kwijt geraakt. En nog ben ik niet uitgezaaid; deze maand zaai ik nog zo'n 46 verschillende dingen voor de tuin en moestuin. Ik zaai zoveel dat ik me afvraag waar ik dat straks allemaal moet planten.
Gelukkig, en dat wisten jullie nog niet, wordt/is mijn moestuin flink uitgebreid. Er stond een giga Leylandii heg die nu voor 75 % verwijderd is. Wanneer die haag helemaal weg is, is mijn tuin 45 m2 groter want die enorme haag was niet alleen errug hoog, maar ook nog eens errug breed. Op sommige stukken zelfs bijna 3 meter breed, dus dat scheelt wanneer die %$#&^! heg eindelijk helemaal weg is.
De lelijke Leylandii heg wordt vervangen door gaas panelen met klimop. Om inkijk tegen te gaan, hangen er heidematten aan die na een jaar of 8 a 10 zijn vergaan. Tegen die tijd zal de klimop de panelen volledig hebben bedekt. Zie je de ronde zinken bak, rechts op de foto? Daar hield vroeger (een week geleden) mijn moestuin op, dus de ruimte winst is aanzienlijk.
Behalve van de uitbreiding van mijn moestuin geniet ik ook van al het moois dat de moestuin nu te bieden heeft en van de beloftes van hetgeen dat komen gaat qua fruit, groenten, kruiden en bloemen. Ik zou zeggen: geniet even mee!
copyright 2011 Y.E.W. Heuzen