woensdag 8 juni 2011

Hoe ben ik paars?

Tamelijk van de pimpel, niet waar? Raar dat dit piepertje dan Blaue Congo heet, want het is helemaal paars; van buiten en van binnen. Ook na het koken!
Zie je wel?
Maar die Blaue Paarse Congo is niet het enige dat paars uitslaat in mijn potager en op mijn bord. Tuurlijk niet, want ik ben gek op paars.
Mooi, vind je niet, die paarse peulen van de kapucijners? De Britten noemen ze fat marrow peas, een nogal onsmakelijk naam voor zo'n smakelijke groente. Jammer genoeg worden verse kapucijners zelden te koop aangeboden. Gedroogd, in een glazen pot of blik, ja dat wel. Maar vers? En waarom eigenlijk niet, want ze zijn verrukkulluk zo kakelvers van de struik.
En ik heb nog meer paars in de aanbieding: paarse stok spekbonen. Niet alleen het bloemetje maar ook de peulen zijn paars. Tja, het oog wil ook wat, niet waar? Ook deze bonen zal je tevergeefs in de winkel zoeken, enne die Blaue Paarse Congo's uiteraard ook. Dat is een van de redenen waarom ik ze in mijn potager groei want waarom iets verbouwen dat je in iedere supermarkt of groente juwelier ziet liggen? Beetje dom, want er is zoveel meer keus als je zelf zaait/poot. Dus verlaat die platgetrapte wegen van eigenheimers, bintjes en rijen saaie uien. Doe eens gek, zaai en poot eens paars of welke kleur dan ook zo lang het maar niet saai is en overal te koop.
Je krijgt zo het allerbeste want het is en mooi om te zien, en lekker om te eten en het is weer eens wat anders dan die saaie kost uit de winkel. Zo, en nu wil ik wel eens weten hoe pimpelpaars jouw tuintje en bordje uitslaan beste lezer.
copyright 2011 Y.E.W. Heuzen