maandag 26 maart 2012

Pimp je gazon, en je leven!

Want die zee van groene sprietjes is toch ook een beetje behelpen, dus waarom niet een kleurig voorjaarsbloemenweitje aangelegd? Het is een klusje van niks zie hier , echt een fluitje van 1 cent en je hebt er vervolgens jarenlang plezier van.
Voorjaarsbloemenweitje
 Zeg nu zelf, je moet toch echt geheel kierewiet zijn als je zoiets niet in je gazon wilt.
Kro-kusjes om te zoenen!
Een kleurig tapijtje van krokussen, winteraconieten, tulpjes, irissen, sneeuwklokjes en narcisjes.  
Doe eens wild met bolletjes voor de verwildering! Tijdens de somberste maanden van het jaar, wanneer het maar geen lente wil worden, geniet jij van deze kleurenpracht. Je leven wordt opgepimpt, weg sombere bui!

En of dat wegtoveren van je depressie nog niet genoeg is,  heeft het voorjaarstapijtje nog meer magische krachten want het verandert namelijk van kleur. Was het aanvankelijk geel van de krokussen en de winteraconieten met een toefje wit van de sneeuwklokjes, het verandert daarna in paars en geel (krokussen), blauw (irissen) en roze van de eerste botanische tulpen. Vervolgens kleurt het diepblauw (sneeuwroem) en helder geel (narcissen) met kleurige vlekken roze, rood en geel van de botanische tulpjes.



Ook de witte en blauwe druifjes dragen hun kleurige steentje bij, evenals de anemoontjes in wit, blauw en roze. En we zijn er nog lang niet, want er wachten nog meer bolletjes in de coulissen om mijn gazonnetje op te fleuren.

Heb je ze op de foto's  gezien, de madeliefjes? Ook die horen in elk gazon thuis, want ze zijn niet alleen mooi om te zien maar ook lekker om eten. Eten? Jazeker. Strooi met kwistige hand madeliefjes over je salade, zodat de madeliefjes niet alleen je gazon maar ook je salade oppimpen.

Ook lekker zijn madeliefjeskoekjes, zie je wel?

 
Madeliefjeskoekjes
-150 gram bloem of speltbloem
-100 gram harde boter
-75 gram suiker of ahornsiroop
-1 ei
-mespunt zout
-geraspte citroenschil van 1 citroen
-2 handjes madeliefjes


Bloem, suiker, zout, eierdooier en citroenschil door elkaar kneden en vervolgens de boter er geraspt doorheen doen. Kneed een samenhangend deeg waarvan je een rol maakt van 4 cm doorsnee. Dit gaat verpakt in folie minimaal een uur in de koelkast. Vervolgens dunne plakjes van de rol snijden. De madeliefjes plak je met het eiwit op de plakjes. De koekjes 15 - 20 minuten in de voor verwarmde oven op 180 C bakken. 

Zoals je ziet vind je hier het beste recept om je leven kleur, fleur en geur te geven, kortom:  pimp ze!

copyright 2012 Y.E.W. Heuzen 


woensdag 21 maart 2012

Zoetzuur

Zoet/zuur in de moestuin
 Ook in de moestuin vind je zoetzuur, niet in een potje maar in een vakje, een moestuinvakje. Laat ik eens met het zuur beginnen: zuring (Rumex acetosa). Een fijne plant voor in de moestuin want je hoeft hem maar 1 keer te zaaien en daarna kan je jarenlang oogsten en smullen. Vooral in winter en voorjaar is zuring een aanwinst in je tuin en op je bord. De planten blijven ook in de winter groen en er kan dus geoogst worden tijdens de maanden dat de moestuin wat minder lekkers oplevert. De zuringblaadjes zitten tjokvol vitamine C en smaken prima in een frisse voorjaarssalade of  hutspot met krenten en rozijnen, ook wel zuringpap genoemd.Ik mag zelf graag een blaadje zuring rauw snavelen. Het smaakt licht citroenig en lekker fris zuur, vandaar de naam. Ook mijn kippen maak ik blij met een handje zuring.
Zuring volop in de groei in maart

Zuring met ei smaakt prima. Neem een koekenpan en doe daar een scheutje olijfolie en een handvol zuringblaadjes in. Wacht tot de zuring geslonken is tot een groen prutje en giet er dan 2 geklutste eitjes over en roer het door elkaar. Is de zuring omelet klaar, bestrooi het met peper en zout. Smul ze!
Links bloedzuring, het knappe zusjes van de zuring doet het goed in de border!

Verder is er ook nog bloedzuring, het kleurige zusje van de gewone zuring en zij zou het behalve in de moestuin ook heel goed doen in de border vanwege haar fraaie uiterlijk.

En dan nu tijd voor het zoet, honingzoet, mag ik wel zeggen.


De honingbes (Lonicera caerulea)
Een vrij onbekende struik in Nederland en dat is jammer want de bessen zijn erg lekker en kunnen vaak al geoogst worden voordat de eerste aardbeitjes rijp zijn. De honingbes is familie van de kamperfoelie maar zeker geen klimmer. Zij bloeit met elegante bloempjes in maart-april.
Honingbes bloem, begin maart 2012
De honingbes is een makkelijke struik, veel makkelijker dan de bosbes, want ze stelt niet veel eisen. Ze kan in bijna elke grondsoort en tolereert halfschaduw. Ook heeft de struik niet veel last van beestjes en ziektes en volwassen exemplaren kunnen goed tegen droogte. De honingbes wordt maximaal 2 meter hoog en breed, maar je kan de struiken ook als haag aanplanten en kortwieken (niet meer dan maximaal  25 % van de plant verwijderen) en dan nemen de struiken niet zoveel ruimte in.

De honingbes produceert al snel na aanplant vruchtjes en met een beetje geluk pluk je al na een paar jaar kilo´s honingbessen per struik vanaf einde voorjaar /begin zomer. De blauwe vruchtjes zijn ongeveer 1 cm groot en zijn zowel rauw als verwerkt in jammetjes, pannenkoeken, crumbles e.d. erg smakelijk. Je oogst ze als ze diep paars-blauw zijn. Rijp blijven ze nog wel enkele dagen aan de struik hangen dus je hoeft je niet te haasten met plukken.

Je ziet het, het is een makkelijke fruit producent dus waar wacht je op? Ga er gauw ook een paar kopen zodat je binnenkort kunt smullen van fruit uit eigen tuin.

copyright 2012 Y.E.W. Heuzen